در دنیای گذشته که هنوز تکنولوژی به میزان امروز پیشرفت نکرده بود افراد برای دسترسی به اطلاعات میبایست مراحل سختی را پشت سر میگذاشتند. اما با پیشرفت تکنولوژی امروزه از روشهای گوناگونی در جهت اشتراکگذاری رایانهها و همچنین دسترسی بهتر به اطلاعات استفاده میشود که مهمترین آن ها شبکههای اکتیو و پسیو است. در ادامه میخواهیم شما را با عملیات اکتیو و پسیو آشنا نموده و نکاتی را در مورد آنها در اختیارتان بگذاریم. باید گفته شود که مهمترین بخش در راه اندازی یک شبکه تجهیزات مرتبط با زیر ساختهای آن است که قسمت مهمی از آن مربوط به اکتیو و پسیو است.
- خدمات راه اندازی شبکه به چند دسته تقسیم میشود؟
- مراحل انجام پسیو شبکه
- انواع تجهیزات پسیو شبکه
- مراحل اکتیو شبکه
- جمع بندی
خدمات active و passive
شبکه به مجموعه اقداماتی گفته میشود که در جهت اشتراکگذاری اسناد و مدارک در سازمانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این اقدامات معمولا برای هر سازمانی در جهت اشتراکگذاری مورد استفاده قرار گرفته و امری مهم است. سازمان شما کوچک یا بزرگ، شما به بستر شبکه نیازمند بوده و میبایست آن را در سازمان خود اعمال نمایید. یکی از دلایل اصلی در استفاده از این گونه اقدامات سهولت در دسترسی به اطلاعات است. از آن جایی که در گذشته معمولا دسترسی به اطلاعات به سختی صورت می گرفت خدمات اکتیو و پسیو شبکه معرفی شد.
پیشرفتهای گوناگون در تکنولوژی و عصر کامپیوتر راههای گوناگونی را در جهت دسترسی به اطلاعات معرفی نمود که مهمترین و پرکاربردترین آنها شبکههای اکتیو و پسیواست.در این مقاله میخواهیم برای شما درباره خدمات active و passive صحبت نموده و راهنماییهای لازم را در جهت انجام این خدمات در اختیار شما قرار دهیم.
مراحل راه اندازی شبکه به چند دسته تقسیم میشود؟
به طور کلی برای راهاندازی شبکه شما نیازمند دو دسته از خدمات هستید که شامل خدمات اکتیو و پسیو است. در ادامه در مورد هر یک از خدمات اکتیو و پسیو به صورت جداگانه توضیحاتی خواهیم داد.
خدمات پسیو در راه اندازیشبکه: پسیو در لغت به مفهوم غیرفعال بوده و دقیقا نقطه مقابل اکتیو است. اما این موضوع به این معنا نیست که به یکدیگر مرتبط نیستند. به طور کلی اگر بخواهیم مفهومی کلی برای این لغت در کامپیوتر در نظر بگیریم به تجهیزاتی اطلاق میشود که فعالیتی بر روی دیتاهای مورد نظر که در حال عبور هستند انجام نمیدهد. در پسیو شبکه موارد بسیاری حائز اهمیت هستند که مهمترین آنها طراحی استاندارد، پیاده سازی نقشه طراحی شده و استفاده از قطعات با کیفیت است.
مراحل انجام پسیو شبکه
• انجام عملیات طراحی شبکه و نقشه آن
• کابل کشی که شامل کابل کشیهای تلفن و نصب سانترال است.
• کابل کشی برق
• داکت شکی و ترانکینگ شبکه
• نصب پریز و کیستونها
• نصب رک و اتاق سرور
• نصب دوربینهای مداربسته تحت شبکه
• نصب سنسور و تجهیزات هوشمندسازی جهت کنترلر شبکه و زیر ساخت
• نصب سیستمهای اعلام و اطفاء حریق برای بخشهای حساس مانند اتاق سرور
• نصب تجهیزات شبکه مانند سوئیچ، روتر، سرور و….
انواع تجهیزات پسیو شبکه
1. کارت شبکه: این وسیله برای ارتباط یک کامپیوتر با کامپیوترهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. کارت شبکه برای برقراری ارتباط با شبکه و یا اینترنت در هر کامپیوتری مورد نیاز است. کارتهای شبکه معمولا با سرعتهای گوناگونی وجود دارند.
2. هاب: از این دستگاه در جهت اشتراکگذاری شبکه بین چندین رایانه استفاده میشود و فاقد قطعه هوشمند است.
3. سوئیچ: سوئیچ عملکردی شبیه به هاب شبکه دارد اما مهمترین تفاوت آن با هاب در هوشمند بودن آن است. سوئیچ دارای ویژگیهای مفید و منحصر به فردی است.
4. کابلها: کابلها دارای انواع مختلفی هستند که شامل زوج به هم تابیده،کواکسیال، فیبر نوری و کراس است.
5. روتر: از این وسیله در جهت ارتباط سیستم ها توسط کابل استفاده میگردد.
6. داکت ترانک: جنس آنها پی وی سی بوده و برای عبور دستهای از کابلهای برق مورد استفاده قرار میگیرند.
7. پچپنل: از این وسیله زمانی استفاده میگردد که کابلهای شبکه از نودها کشیده شده و همگی یکجا جمع میشوند تا به سوئیچ برسند.
8. رک: به محل قرار گیری سرور، سوئیچ،روتر، فایروال، پچ پنل و رک گفته میشود.
خدمات اکتیو در راه اندازی شبکه
• اقدامات پیکربندی بر روی تجهیزات و دستگاه هایی نظیر سوئیچ و روتر
• نصب سیستم عامل سرور همانند نصب ویندوز سرور
• نصب سرویسهایی که تحت شبکه هستند که شامل DHCP و Domain و سرویسهای دیگر است.
• نصب نرم افزارهایی که تحت شبکه هستند همانند آنتی ویروسها، سرورهای گوناگون و…
خدمات اکتیو معمولا بعد از راه اندازی خدمات پسیو انجام شده و مجموعه ی پسیو را کامل میکند. این مرحله آخرین مرحله در راه اندازی و نصب شبکه است. معمولا پس از این مرحله شبکه قابل دسترسی بوده و به طور کامل میتوانید از سیستمهای مربوطه به صورت یکپارچه استفاده نمایید.
جمع بندی
شبکه های اکتیو و پسیو از سریعترین و بهترین راههای ممکن در جهت دسترسی به اطلاعات به شیوه آسان است. از آنجایی که در گذشته دسترسی به اطلاعات اصولا به سختی صورت میگرفت امروزه میتوان با استفاده از خدمات اکتیو و پسیو این اقدامات را به راحتی به انجام رساند. اکتیو به مجموعه عملیات در جهت راه اندازی شبکه اطلاق گردیده و پسیو بر عکس این مورد را انجام می دهد. یعنی هیچ فعالیتی بر روی شبکه انجام نمی دهد.
بیش تر بخوانید